Kära medlemmar!

2023 har varit, som det ofta är i dessa tider, en blandning av jobbigt och hoppfullt. SVT släppte en programserie som attackerade transvården, Transammans och våra communities, men fler har stått upp för oss i offentligheten än jag sett tidigare. Hot från högerextrema tvingade fram vårt beslut att ställa in ett kollo där barn skulle kunna ha en trygg plats, men Transammans har fler medlemmar än någonsin tidigare. Tonen mot transpersoner är hårdare nu än för några år sedan, men vi har aldrig varit närmare en ny könstillhörighetslag.

I år har Transammans självsäkert tagit plats i Sveriges offentliga samtal. Vi har syns, hörts och förstärkt vårt anseende som den kunniga och medmänskliga organisationen som informerar om transpersoners liv och vilka lösningar som behövs. Vi pratar med politiker, tjänstepersoner och myndigheter, syns i panelsamtal, radio, TV och tidningar. I vår kuratorsverksamhet ger vi stöd till unga transpersoner, i projektet Starka Tillsammans arbetar vi för att förbättra transpersoners hälsa och snart börjar vi jobba specifikt mot äldre transpersoner. Över hela landet ser jag med stolthet på hur Transammans lokalföreningar fixar event, insamlingar, Pride och aktiviteter. Vår rörelse behövs och varje dag räddar vi världen lite mer.

Samtiden kan vara tuff och slitsam, och att arbeta för att göra det bättre kan kännas som att likt Sisyfos rulla en sten upp för en kulle bara för att se den rulla ner igen. Att ge av sin ideella tid för ett gott syfte är bland det finaste man kan göra. Men det får inte vara viktigare än din egen hälsa. Ta tid för återhämtning, ta hjälp av andra, och om ni inte hinner med, tveka inte att sänka ambitionerna och fokusera på att göra en eller två saker riktigt bra istället för många saker halvdant.

Nu när julhelgen närmar sig önskar vi att ni ska ta hand om varandra, försök ta tid både för dig själv och dina nära och kära, oavsett vad det betyder för dig. Det kan vara den närmaste familjen, hela släkten, en grupp vänner, familjen som du själv har hittat eller, om årstiden är tuff, med någon annan som också behöver en trygg plats när dagarna är som kortast. Vi vet att julhelgen kan vara en tuff tid så om du kan, sträck ut en hand och kanske en inbjudan till den som behöver sällskap eller en vän.

Vi ses 2024 för ett ännu starkare Transammans!

Ta hand om er och God Jul önskar

Transammans förbundsstyrelse genom förbundsordförande Signe Krantz.