Alla transpersoner mår inte dåligt, men det finns en förhöjd risk för ohälsa jämfört med genomsnittet. Det innebär att det är vanligare att uppleva psykisk ohälsa som transperson, och särskilt när man är ung. Det gäller även personer som är osäkra på sin könsidentitet.
Det beror bland annat på att man som transperson kan komma att uppleva bristande socialt stöd, negativt bemötande, bristande kunskaper i samhället (inklusive skolan) om transfrågor, utsatthet för våld och kränkningar, negativa föreställningar om transpersoner och begränsande normer kring kön.
Samtidigt finns det saker som vi vet främjar psykisk hälsa och som kan minska risken för suicid. Några av de saker som kan vara viktigt för att må bra som transperson är stöttande närstående, att bli bekräftad i sin könsidentitet med rätt namn och rätt pronomen, att andra säger ifrån vid negativa uttalanden om transpersoner, möjlighet att spegla sig i andra och att man har tillgång till god vård, vare sig det rör könsbekräftande vård eller för psykisk ohälsa. När det kommer till att minska suicid (självmord) är det viktigt att fler vågar fråga om suicidtankar och att personer med tankar på att inte vilja leva längre får tillgång till stöd.
Projektet Starka Tillsammans arbetar för att fler närstående ska ha kunskap om hur man kan stötta och att fler transpersoner ska ha få information om vad som kan vara viktigt för att må bra. Projektet arbetar även med att höja kunskapen inom Transammans, så att fler som är engagerade i föreningen ska känna sig trygga med vad man kan göra om någon mår dåligt. Tillsammans arbetar vi för att fler ska må bra!